- Duiken -

Duiken met LumbalumbaDiving betekent onderwater gaan tussen de spectaculaire riffen van Bunaken National Marine Park, met de juiste apparatuur, twee ruime komfortabele boten, en actief zijn in het beschermen en conserveren van het millieu!Bunaken, National Onderwater Natuur Reservaat

Bunaken Duiken
Klik op de kaart voor een beschrijving van al onze duikplaatsen!
Bunaken's National Onderwater reservaat is een officieel erkend natuur reservaat van meer dan 75,000 hectare grootte.
Er is een Noordelijke sectie dat de eilanden Bunaken, Manado Tua, Siladen, Montehage, en Nain herbergt plus een gedeelte van de tegenoverliggende kustlijn. Dit noordelijke deel is verreweg het grootst en meest populaire deel van het reservaat. Het zuidelijke deel is kleiner en bestaat alleen uit kustlijn met de ervoor gelegen riffen en mangrove bossen. Het is ook het deel waar in het verleden veel met dynamiet is gevist en de onfortuinlijke resultaten zijn hier en daar nog goed te zien. Echter, sinds de introductie van de toegangs prijzen, is er ook een effectief patrouille systeem gekomen en wordt verdere schade nu voorkomen. Veel delen van het rif daar, tonen al duidelijk sporen van herstel. Hoewel het minder vaak wordt bezocht, vanwege de afstand voor de meeste duikcentrums, zijn er beslist meer interessante duikstekken dan tot nu toe beschreven.
Het meerendeel van de duikplaatsen in het park bestaat uit vlakke riffen, waarvan de meeste eindigen in de diepe, stijle wanden waar dit reservaat zo fameus om is. Er zijn een paar plaatsen waar schuine hellingen in het rif zijn maar dat zijn uitzonderingen. Gelegen in Zuid-oost Azie, de riffen in Bunaken's reservaat maken deel uit van een gebied dat de hoogste verscheidenheid aan onderwater leven kent, waar ook gevonden op deze planeet! Omdat de riffen rond de eilanden de status hebben van Nationaal Natuur Reservaat, zijn ze opgedeeld in zones. Hierdoor is betere controle mogelijk en is het park effectiever te managen zodat het ook in de toekomst nog in excellente staat zal verkeren

In het kort zijn er 3 verschillende zones in het reservaat te vinden:

-Touristische zones (open voor duiken/snorkelen en
geen enkele vorm van visserij toegestaan)
-Zones voor algemeen gebruik (open voor duiken/snorkelen
en bepaalde vormen van visserij)
-Conservatie zones (gesloten voor duiken/snorkelen/visserij
en alleen open voor conservatie projecten)

Kaarten waar de verschillende zones precies liggen en meer achtergrond informatie is beschikbaar en bij Lumbalumba Diving zijn we meer dan bereid uw vragen over het parkbeleid te beantwoorden.

 

Duikcentrum and Matariaal

Receptie van ons duikcentrum
De "natte Ruimte"

De kompressor kamer

Trimvesten:

20 trimvesten voor verhuur:
SEAQUEST Spectrum 1.
Maten van small tot Xlarge.

Automaten:

15 automaten voor verhuur:
Eerste trap : MARES MR12 Gebalanceerd membraan.
Tweede trap: Mares Beta.
Oktopus: Mares Beta.
Console: TUSA met kompas, metrische manometer SUUNTO companion komputer.
Lage druk inflator slang voor trimvest.

Pakken:

25 shorties, 4 mm dik.
Verscheidene typen overalls
Maten van Xsmall tot Xlarge.

Kompressor & flessen:

1 BAUER K14, 260 liter per minuut.
1 BAUER Mariner, 190 liter per minuut.

80 luxfer 10.4 liter aluminium DIN/INT kraan.
50 luxfer 11 liter aluminium INT kraan.

Vinnen & Maskers:

25 paar gesloten hiel vinnen (geen schoentjes)
MARES Plana Avanti
Maten van 36 tot 47.
20 maskers in verschillende maten.

Diving vessels


Diver II


Diver III

Lengte: 11 meter.
Breedte: 4.85 meter.
Motor: Enkele IVECO diesel, 6 cilinder, 115 PK.
Snelheid: 11 knopen.
Brandstof cap: 1000 liter.
Bemanning: 3
Zuurstof: Ja.
Radio/Tel: Ja.
Eerste hulp koffer: Ja.
Toilet: Ja.
Zonnedek: Ja.
Flessenrek: Ja.
Duikplatform: Ja
Lengte: 13.85 meter.
Breedte: 4.85 meter.
Motor: Dubbel IVECO diesel, 6 cilinder, 115 PK.
Snelheid: 14 knopen.
Brandstof cap: 2000 liter.
Bemanning: 3.
Zuurstof: Ja.
Radio/Tel: Ja.
Eerste hulp koffer: Ja.
Toilet: Ja.
Zonnedek: Ja.
Flessenrek: Ja.
Duikplatform: Ja

Duikomstandigheden

De water temperatuur varieert van 26 to 30 graden Celsius en zicht is 15 tot 35 meter. Meer of minder zicht komt voor maar, is in zijn algemeenheid een uitzondering. Duiken is mogelijk het gehele jaar. De wateren rond Manado zijn gewoonlijk erg kalm en golven zijn zelden een meter hoog.
Echter, in de periode, ruwweg van November tot Februari, als de wind uit het westen komt en het regenseizoen aanvangt, kunnen er dagen zijn dat de boten niet uitvaren vanwege de hoge deining. In dat geval wachten we tot dat de omstandigheden verbeteren (gewoonlijk een paar dagen) en anders gaan we met de auto naar de Straat van Lembeh, aan de andere kant van het Noord-Sulawesische schiereiland.
Enkele overwegingen voor duikmateriaal.

Als gevolg van de relatieve hoge water temperatuur, biedt een 3 mm shorty, gewoonlijk voldoende bescherming. Als u het gemakkelijk koud krijgt of erg gevoelig bent voor zeeprikken dan is een overall een betere keus.
Aangezien al onze duiken, meerdere niveau's kennen, (multi level dives), is het bijna onmogelijk zonder komputer te duiken. Duiktabellen werken wel maar limiteren of verkorten uw duik in behoorlijke mate. We adviseren u een komputer mee te nemen of anders, te huren.
 

Millieu bescherming;
Conservatie & Preservatie:

Wij geloven dat we deze wereld in bruikleen hebben van onze kinderen. Wat je leent moet je teruggeven in dezelfde (of betere) staat . Dat geldt ook voor onze riffen en alles wat daar nog meer leeft. Koraalriffen zijn erg kwetsbaar en raken gemakkelijk beschadigd door duikers en snorkelaars op verschillende manieren.
Wij vragen u vriendelijk alles te respecteren wat in en om de riffen leeft en u te houden aan onze ethische gedragscode:
Alleen KIJKEN en NIET AANRAKEN!
Dus nergens aanzittenen ook niets meenemen. Wees vooral zeer voorzichtig als u foto's neemt, denk aan loshangeende appartuur en controleer uw drijfvermogen.
Wij zijn actief lid van de Noord Sulawesie Watersport Associatie (NSWA) en volgen de regels en richtlijnen die daar zijn aangenomen. Voordat u kunt duiken en snorkelen bij ons moet u eerste een zogenaamde, "Millieu Bewustzijns Verklaring" hebben gelezen en getekend. Daarin staat min of meer wat we van u verwachten mbt het millieu. U hoeft geen verplichte "uittrim cursus" te volgen maar handschoenen bv., zijn niet toegestaan. Het is beslist niet zo dat u in een kooi moet zwemmen. We zijn uiteraard ten zeerste bereid u te helpen ; en technieken aan te leren waarbij u op een vriendelijke en acceptabele manier kunt genieten. Maar we zijn ook consequent als er geen respect wordt getoond. In dat geval kunt u van verdere duik en snorkel deelname worden uitgesloten en worden reeds betaalde activiteiten niet terug betaald. Die wordt dan rechtstreeks betaald aan het park management en aan conservatie projekten in het reservaat besteed.
Veel koraalriffen in de wereld verkeren in een misserabele staat vanwege het gebrek aan controle op het gedrag van "slechte duikers". Hier kunnen en willen we dat voorkomen.
Logo

LUMBALUMBA DIVING
- The diving with a difference -

PO Box 1721, Manado 95017
North Sulawesi, Indonesia
Tel. 62 - 431 - 838 440 ( Office )
62 - 431 838 441 ( Reception )
Cell Ph. 62 -(0)81 2430 2974
62 - (0)81 2430 2975
info@lumbalumbadiving.com
www.lumbalumbadiving.com
LUMBALUMBA DIVING

Duik Resort in
Manado, Noord-Sulawsie, IndonesiŽ


TESTIMONIALS
FLESSENPOST

RainbowKlik de link in de kaart om te zien wŠŠr in Manado, Noord-Sulawsie, IndonesiŽ, we ons precies bevinden.

Wist u dat........?

"Lumbalumba" DOLFIJN betekend in het Indonsisch. Leer meer over Dolfijnen en Walvissen.


U op ongeveer 30 verschillende plekken kunt duiken bij LumbaLumba Diving en we ontdekken nog steeds nieuwe stekken. Klik Duiken voor meer informatie.


Bekijk de prachtige foto's gemaakt door Opo Laut!